Cunoaste-ti preparatele

Poti sa te uiti la cateva emisiuni de gatit pentru a iti imbunatati vocabularul culinar. Daca mancarea ta e pregatita cu unt, fiarta, inabusita sau prajita, este cel mai probabil foarte incarcata cu mult prea mult sodiu, grasimi saturate si alte grasimi.

Daca masa ta vine de o garnitura ( sau doua), intreaba daca iti poate schimba ceapa prajita cu unele legume inabusite. Esti intr-un local care nu permite astfel de schimbari ? Poti cere sa iti aduca masa fara garnitura si iti poti comanda ceva mai sanatos.

Poti comanda portii mai mici- sau puteti imparti

Nu e nici un secret ca portiile din restaurantele din ziua de azi au luat-o complet razna- un studiu al “Journal of the American Academy of Nutrition and Dietetics” (“”Jurnalul Academiei Americane de Nutritie si de Dieta”) a descoperit ca 92% din portiile ce sunt servite in restaurante depasesc recomandarile de calorii pentru o singura masa si, in unele cazuri, necesitatile pentru o intreaga zi.

Daca parintii tai nu te- au invatat sa imparti, atunci un mod foarte bun de a evita felurile principale pline de calorii este sa comanzi o portie mai mica. Sau puteti sa impartiti un fel principal si sa aveti un moment ca in “Doamna si Cersetorul”. Sa te asiguri doar ca sari peste cartofii prajiti in profunzime  si sa comanzi aperitive care au un continut mare de fibre si de proteine, cum ar fi hummus sau legume crude sau carnuri slabe care sunt facute pe gratar.

Fii atent la condimente

Conform “Center for Disease Control and Prevention” (CDC) (“Centrul de Prevenire si de Control al bolilor”) aportul mediu de sodiu in cazul americanilor cu varsta de peste 2 ani este este mai mare de 3400 de miligrame. Cantitatea recomandata ? Sub 2300 de miligrame.

Poti tine sub control aportul de sare ( si de zahar, daca tot a venit vorba) prin evitarea unor condimente, cum ar fi ketchupul, sosul de soia, si sosul de mustar cu miere. Cauta mancaruri la care sa fie folosite plante, condimente sau suc de lamaie, in locul unor sosuri grele.

You May Also Like

About the Author: Codlea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.