Gelozia, bat-o vina! – Poate gelozia să distrugă o relație?

Gelozia

O vorbă zice că dacă nu ești gelos, nu iubești. Că, vezi doamne, o dată cu iubirea se naște și-un sentiment din ăla vecin cu-al celui care și-a făcut acte pe-o proprietate. Că e normal să-ți crească tensiunea dacă iubitul sau iubita ta e plecat/ă două zile la o conferință la Predeal. Sau dacă nu-ți răspunde la mesaj în primele cinsprezece minute din motive obiective. Sau dacă nu-ți prea vine ție a crede că i s-a terminat bateria.

Mie asta cu gelozia ca o componentă indispensabilă a iubirii mi se pare o prostie. Ești cu cineva pentru că ai ales. La fel cum și acel cineva este cu tine. La un moment dat ți s-a părut că ai puncte comune cu un om și că poți construi cu el o dragoste. Și-ai reușit s-o faci. Și ești fericit. Sentimentul e reciproc. De ce crezi c-ar arunca la gunoi lucrurile astea?

E drept că poți avea n motive să fii gelos, dar poți avea la fel de multe să nu o faci. Ține puțin de încrederea în propria persoană și de imaginea pe care ți-ai format-o despre tine. Dar ține și de oameni, în general.

Ține de tine, de fapt, și ține și de omul de lângă tine. Pentru că cel care-l iubești te influențează. Vizibil pentru tine sau nu. Ceilalți probabil o văd. Întreabă-i, măcar de curiozitate, pe cei care-ți sunt prieteni de ceva vreme dacă regăsesc la tine idei pe care nu le aveai înainte să fii într-o relație. Ai fi surprins(ă) cât de mult din el/ea devine o parte de tine în câteva luni.

Eu am o altă vorbă. Dacă un om vrea să te înșele, o face și dacă stă sub același acoperiș cu tine. Nu trebuie să iasă în club sau să plece o săptămână la 300 de km de casă. Nu trebuie să fie înconjurat de oameni care debordează de senzualitate.

Pentru că a înșela este o alegere. Relațiile se nasc la tot pasul. Zâmbete se schimbă și-n ratb, între necunoscuți, nu doar în club, între femei cu fuste prea scurte și bărbați cu cel puțin două pahare de alcool la activ.

Cum poate gelozia să afecteze o relație

Relațiile se întemeiază pe încredere. Gelozia se naște din lipsa ei.  Nu spun să fii indiferent și să nu-ți pese. Nu-ți spun nici să nu crezi că vei crește frumos alături de un om, dar nu-l sufoca cu dragostea ta! Pentru că asta face gelozia. Ia dragostea și-o i-o îndeasă celuilalt pe gât până n-o mai poate digera.

Într-o relație matură nu-și au locul întrebările de genul Dacă va găsi pe altcineva mai bun? Și nu pentru că nu ar exista, ci pentru că omul tău te-a ales pe tine cu un motiv. E firesc să existe oameni mai frumoși, mai inteligenți, mai buni, mai răbdători, mai cum vrei tu. Poate chiar și oameni care să aibă tot ceea ce-ți lipsește ție. Dar omul tău va adormi în seara asta cu gândul la tine pentru că tu ești diferit de restul. Dintre toți, doar tu i-ai făcut inima să bată într-un anume fel. Nu strica magia dintre voi cu certuri inutile, bine?

You May Also Like

About the Author: Codlea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.