2 moduri prin care fumatul te face sa pari mai in varsta

Produsele de tutun pot provoca aparitia ridurilor si subtierea pielii tale, precum si caderea prematura a parului. Aici o sa afli cum.

Nu doar ca fumatul iti poate scurta viata, dar poate accelera procesul de imbatranire, provocand mai multe schimbari la nivelul pielii tale, a parului si a dintilor  care ar putea fi ireversibile.

Tigarile pot sa restrictioneze oxigenul si fluxul de sange din corp, astfel incat celulele din stratul superior al pielii sa moara, explica Sandy Tsao, medic dermatolog de la Massachusetts General Hospital, din orasul Boston.

De fapt, un studiu publicat in anul 2013 in jurnalul “Plastic And Reconstructive Surgery” (“Chirurgie Plastica si de Reconstructie”) a aratat ca doar 5 ani de fumat sunt indeajuns pentru a provoca schimbari la nivelul fetei unui om. Cercetatorii, care au examinat aproape 80 de perechi de gemeni identici, dintre care unul a fumat si unul nu, au descoperit ca unul dintre gemeni avea pungi mai pronuntate sub ochi, mai multe riduri in zona gurii, “linii de zambet” mai profunde, si mai multe probleme de piele decat geamanul care nu a fumat.

Acestea sunt unele schimbari care pot sa aiba loc la nivelul pielii, parului si a dintilor din cauza fumatului:

Numarul 1: O piele uscata si lasata

Pentru ca fumatul iti lipseste pielea de oxigen, pielea unui fumator poate sa para mai gri, mai galbena sau lasata, spune doctorul Tsao. Fumatul poate, de asemenea, sa restrictioneze fluxul de sange de la nivelul capilarelor, astfel incat pielea devine mai uscata si mai aspra, in timp ce nicotina din tigari si din produsele ce contin tutun poate sa determine constrictia vaselor de sange, limitand astfel proviziile de vitamina A, care are rolul de a iti pastra pielea mai sanatoasa.

Numarul 2: RIduri si alte semne de imbatranire

Fumatul favorizeaza distrugerea moleculelor de elastina si declanseaza eliberarea unei enzime care degradeaza colagenul, procese care  pot sa provoace aparitia ridurilor si subtierea pielii.

Mai mult de atat, fumatul ocazional poate sa determine aparitia ridurilor: atunci cand fumezi, iti tugui buzele, ceea ce duce la aparitia unor riduri in jurul gurii care, in timp, devin din ce in ce mai profunde si mai permanente, spune Tsao. Si, desi majoritatea fumatorilor nu isi dau seama, mai si privesc chioras atunci cand fumeaza, astfel creand si mai multe riduri in zona ochilor.

You May Also Like

About the Author: Codlea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.