Care este rolul prezervativului si de ce este important sa-l folosim corect ori de cate ori este nevoie? Raspunsul la aceasta intrebare, impreuna cu alte informatii interesante despre acest mijloc de protectie aflati din materialul urmator. Si iata cum stau lucrurile.
Rolul prezervativului
Asa cum intuiesti deja, rolul prezervativului este acela de a conferi protectie: protectie pentru femei si barbati, atat in ceea ce priveste sarcinile nedorite, cat si in ceea ce priveste bolile cu transmitere sexuala. Si spre deosebire de alte metode de protectie, prezervativul este sigurul care le poate face pe ambele, daca este folosit corect, la orice contact sexual. In rest, celelalte metode de protectie au mai mult rolul de a feri o persoana de sarcinile nedorite.
Statistici
Si desi folosirea prezervativului devine din ce in ce o practica tot mai comuna, statisticile arata ca doar 10% dintre barbati aleg folosirea prezervativului. Restul prefera sa foloseasca tot lul de scuze pentru a scapa de aceasta practic, ajungand in cele din urma sa se joace cu propria stare de sanatate.
Din pacate, o cauza pentru acest procentaj atat de mic este lipsa educatiei sexuale din scoli. Tinerii fac sex dupa cum intuiesc ei ca este bine. Foarte putini adolescenti au parte de educatie sexuala venita din partea parintilor sau chiar cadrelor de specialitate. Si atat timp cat sexul va ramane un tabu, este posibil ca si folosirea prezervativului sa ramana la fel.
Feluri
Exista o multime de prezervative in industrie. Unele dintre ele sunt mai subtiri, altele mai groase, conferind un plus de protectie. Unele includ striatii, pentru a spori senzatia de placere a partenerilor, in timp ce altele sunt disponibile in variante aromate. Insa, in ceea ce priveste materialul de confectionare al acestei metode de protectie, este vorba, predominand din latex.
Si pentru ca, intr-adevar, exista si oameni care spun ca au intoleranta la latex, au fost create unele speciale. Acestea din urma sunt create din intestine de miel. O alta solutie pentru a inlocui aceste modele de prezervative sunt cele purtate de femei. Acestea se introduc in vagin, avand un sistem de prindere. Ele nu se dovedesc dureroase si nici deranjante in ceea ce priveste purtarea.
Aparitie
Aparitia acestei metode de protectie atat de eficiente se datoreaza lui Charles Goodyear, undeva in anul 1855. Asadar, producatorul de cauciuri este cel care a avut un rol deosebit in aparitia prezervativului, asa cum il stim astazi.
Satisfactie
Asa cum am mentionat anterior, exista prezervative care sustin intensificarea senzatiei de placere in ceea ce priveste sexul. Insa, sub nicio forma nu il diminueaza. Desi sunt barbati care pretind ca nu simt la fel, aceasta este doar o scuza.
Vanzari
Curios sau nu, femeile cumpara aproape 40% dintre prezervativele vandute anual. Este un procentaj in continua creste, avand in vedere campaniile de responsabilizare, emanciparea si dorinta femeilor de a fi independente inclusiv in ceea ce priveste protectia.
In Romania, insa, numarul femeilor care fac astfel de achizitii este destul de mic. Ele prefera sa lase aceasta „sarcina”in responsabilitatea barbatilor, aspect care nu este deloc corect.