Probleme la…olita?

Multi dintre copiii care invata sa renunte la scutece si sa adopte olita, intampina anumite probleme pe durata antrenamentului. De ce? Pentru ca cei mici au un ritm al lor, propriu, care ii ajuta sa invete noile abilitati fie mai repede, fie intr-un timp ceva mai indelungat. Sau poate ca au o anumita personalitate si nu reusesc sa se adapteze atat de usor noilor schimbari din viata lor.

Copilul, cam pe la varsta de doi ani, incepe sa aiba un anumit control asupra vezicii urinare, dar si a sfincterului. Parintii sunt cei care il invata pe micut cum sa identifice momentul cand vine „domnul pipi” sau…”celalalt domn” si cum sa ii elimine. Cel mic invata care sunt semnalele, dar si cum sa controleze momentul respectiv. In cazul in care antrenamentul la olita portabila nu este unul adecvat, asta poate sa dea nastere anumitor afectiuni cum ar fi, de exemplu, constipatie sau disfunctii urinare. In cele ce urmeaza, o sa va prezentam problemele care pot sa apara in timpul antrenamentului la olita a celui mic.

Rezistenta la antrenament, dar si refuzul

Daca un copil a invatat sa faca la olita si apoi refuza sa o mai foloseasca, atunci se poate vorbi de rezistenta din partea sa. Nu este ceva neobisnuit ca, dupa o perioada in care a folosit-o, sa nu mai vrea sa se duca. De ce se intampla asta? Fie din cauza prezentei unor frati mai mari, fie din pricina ca parintii i-au impus niste limite. In cazul in care el refuza sa elimine urina si materiile fecale, asta va duce, inevitabil, la constipatie, la dureri de burtica sau dureri care pot sa apara si in momentul in care va incerca sa mearga la baie.

Ceea ce se poate face este sa se includa anumite alimente in dieta, care sa fie bogate in fibre si, de asemenea, sa bea mai multa apa. De cele mai multe ori, copilul care refuza olita are o varsta mai mare de trei ani si este extrem de capabil sa o foloseasca. Insa, pentru ca metoda aplicata de parinti nu este una potrivita, prefera sa faca pe el. Ce se poate face in acest sens? Se recomanda sa se evite folosirea de cuvinte cu conotatii negative, precum si oferirea de recompense de fiecare data cand cel mic reuseste cu brio sa faca la olita. Asta nu va duce la eliminarea completa a refuzului sau, dar va mai scurta din perioada in care cel mic reactioneaza in acest mod.

Regresul antrenamentului

Regresul inseamna ca cel mic nu vrea sa mai foloseasca olita, iar situatiile de aceste gen tind sa persiste. El stie sa o utilizeze, a acceptat-o insa, la un moment dat, nu o mai vrea. In acest caz, cel mic trebuie incurajat si sustinut cu mult calm si rabdare. Sub nicio forma nu trebuie certat sau criticat! Este important sa se identifice ce anume a condus la acel regres si, odata identificata cauza, eliminata sau tratata. In cele mai multe cazuri, motivele sunt de natura emotionala si nu fizica. Este indicat sa se vorbeasca cu copilul pentru a afla de ce nu mai vrea la olita portabila. Poate fi vorba de orice: de schimbarea cresei, de decesul animalului de companie, de prezenta unui nou bebelus in familie. Indiferent de problema existenta, este necesar sa fie tratata cu multa intelegere si rabdare.

Abtinerea de la a-si face nevoile

In acest caz, copilul va face orice ca sa intarzie eliminarea urinei sau a materiilor fecale cum ar fi, mutarea de pe un picior pe altul sau incrucisarea lor. Asa cum s-a afirmat mai sus, abtinerea poate sa duca la constipatie sau la infectii urinare. Unul dintre motivele pentru care unii copii nu vor sa elimine materiile este prezenta unui sentiment puternic de posesivitate fata de acestea. De cele mai multe ori, acest simtamant va disparea in timp. Un alt motiv ar fi frica de durere din timpul defecarii.

In cazul in care cel mic a mai avut in trecut experiente negative legate de constipatie, va refuza sa se duca la olita. Ceea ce trebuie facut, dupa ce se rezolva problema constipatiei, este identificarea unor motive pentru ca a o utiliza. Parintii trebuie sa il incurajeze, dar fara sa il forteze pe micut si sa il ajute sa devina disciplinat; sa reuseasca sa faca diferenta intre ceea ce simte in momentul in care elimina si atunci cand intarzie aceasta evacuare. Specialistii recomanda utilizarea recompenselor pentru a-l stimula pe copil, indiferent ca este vorba de jucarii, carti sau ceva dulce.

Eliminarea in scutece sau in alte locuri ascunse

Desi unii copii stiu sa foloseasca olita, se ascund in diverse locuri prin casa pentru a face atat „numarul 1”, cat si „numarul 2”, obicei intalnit la cei in varsta de 22 de luni. Acest comportament nu a fost atat de mult studiat, insa se considera ca la baza sa ar sta atat frica, cat si rusinea de a defeca. De asemenea, ei s-ar ascunde deoarece observa ca este ceva care se face in privat si nu vor sa fie vazuti de nimeni. Pe de alta parte, unii copii refuza sa faca la olita, pentru ca presiunea pe care o simt in timpul antrenamentului este mult prea mare.

Atunci cand este vorba de invatarea acestei abilitati, parintii trebuie sa dea dovada de multa rabdare pe durata intregului proces. De asemenea, trebuie sa trateze totul cu mult calm, pentru a-l ajuta pe cel mic sa faca fata trecerii de la scutece la olita portabila. In cazul unui refuz vehement din partea celui mic, se va amana antrenamentul cu cateva saptamani. Copilul nu trebuie fortat sa utilizeze olita, daca nu doreste acest lucru! Familia trebuie sa respecte ritmul propriu al copilului lor.

You May Also Like

About the Author: Codlea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.