Dragostea în vremea rețelelor sociale

Prima rețea de socializare cu care am intrat în contact a fost, binînțeles, regretatul mIRC. Acolo, sub anonimatul aparent al unui nick, ajungeai să vorbești cu oameni cu care ți-ai fi dorit și nu îndrăzneai, cunoșteai oameni noi și poate, la un moment dat, povestea din online se muta în offline.

 Apoi a apărut hi5 care a dat peste cap toate normele sociale de dating. Față de mIRC, în hi5 puteai să vezi exact cum arăta persoana respectivă, ce-i place să facă, ce muzică ascultă, cum vorbește cu prietenii lui și multe alte detalii la care ai fi avut acces abia după prima întâlnire. Odată cu hi5, a mai apărut și fenomenul de urmărire a foștilor, spionare a potențialelor amenințări, sabotare a actualelor iubite. Of, la câte mici și mari drame legate de hi5 am asistat când eram în liceu! ”De ce ai comentat la poza ei?” ”Ce cautai în clubul ăla?” ”Fată, l-am văzut în poză cu alta imediat după ce ne-am despărțit!” și tot așa. Multe dintre poveștile de amor ale prietenelor mele aveau o dimensiune online, legată indisolubil de această diabolică descoperire a oamenilor care fac bani de pe urma micilor drame adolescentine.

 Pe Facebook e cam la fel, doar că acum, dacă mai ești și un ultilizator așa cum îți dă rețeaua ocazia, poți fi stalkuit în voie și cu acceptul tău. Dai un check-in – știm unde și cu cine ai ieșit, primești un tag – știm și ce faci, ești identificat în poze –  vedem și cum ai fost îmbrăcat, dacă te-ai simțit bine și dacă cineva te privește altfel din grupul tău. Îți împărtășești life event – first kiss și toată lumea poate să-ți verifice starea civilă. Ah, câte drame și din ”went from being single to in a relationship” sau invers! Probabil că este cea mai perversă frază pe care o poți citi pe Facebook, parol!

 Ar mai fi, de asemenea, și momentul după o despărțire când ai dubii dacă să ștergi din lista ta pe fostul și pe actuala lui. Vrei sau nu vrei să vezi PDA-urile lor? Și dacă îi ștergi și într-o zi te macină curiozitatea, ce faci? Nu vorbește cu tine? O ai sau nu în listă, un mesaj poți să-i lași și să te răcorești de sentimente. Ai cunoscut pe cineva nou și ți-a plăcut? Pot să jur că, dacă îi știi numele de familie, te duci acasă și-l cauți pe Facebook. Like dacă nu, share dacă da! 

 Din pacate, nici eu nu mai văd dating-ul fără nicio legătură cu Facebook. A intrat atât de mult în viețile noastre și în special în cele amoroase, că vom scăpa de el după ce vine următoarea rețea socială la rând. Da, am ieșit cu oameni pe care i-am cunoscut acolo sau am reintrat în legătură cu ei după multă vreme. E absolut în regulă, atâta timp cât nu devine un scop și o unică alternativă. Până la urmă, dacă primul pas a fost făcut – invitația aia la întâlnire, de acolo ține doar de comportamentul offline al fiecăruia.

You May Also Like

About the Author: Codlea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.