De ce nu prea raspund la telefon

de-ce-nu-raspund-la-telefon

Disclaimer: asta e varianta mea personala, inspirata de un baiat mai destept ca mine de pe medium.com.

As vrea sa incep mentionand ca probabil multi cunoscuti sau necunoscuti ma urasc. Si asta din cauza ca am incalcat niste reguli de bun simt intre oamenii din societatea noastra, fara sa anunt ca le voi incalca. Cu aceasta ocazie fac anuntul public ca le voi incalca si de acum inainte.

Realizez ca este exasperant cand nu raspund la telefon, dar am motive intemeiate pentru care nu o fac. Iata-le mai jos:

  1. Lucrez la ceva: Serios vorbind, daca as lucra pt tine, ai prefera sa nu le raspund celorlalti la telefon si sa ma concentrez pe task-ul tau. Cand programez lucrurile se intampla exact in felul asta: http://heeris.id.au/2013/this-is-why-you-shouldnt-interrupt-a-programmer/
  2. Sunt intr-o intalnire oficiala sau neoficiala: Daca ne-am intalni in oras, stiu ca ai prefera sa iti ofer atentia mea nedivizata pentru bucata respectiva de timp, in loc sa raspund la telefon sau sa dau mesaje o data la 2 minute, afisand uneori si acea reminiscenta de limbaj non-verbal complet inutil care presupune un zambet tamp la adresa smartphone-ului.
  3. Dorm, meditez sau ma plimb pentru relaxare:  N-as vrea sa iti irosesti timpul vorbind cu un zombie proaspat trezit sau cu un ciudat care nu are toate gandurile la el, pentru ca l-ai suprins cu capul in nori.
  4. Incerc sa fac niste sport: si a fost fooooooarte greu sa ma apuc. incerc sa evit motivele de a ma opri.

Iti multumesc ca ai citit pana aici. Restul e facultativ.

In niciunul dintre cazurile de mai sus nu ma deranjeaza sa fiu sunat. Am singur grija de mine si telefonul este pe silent, ca sa nu ma intrerupa. Daca il am in raza vizuala iti voi inchide, pentru a nu te lasa sa suni cand stiu deja ca nu voi raspunde.

In trecut dadeam sms-uri automate. Am renuntat, e evident pentru amandoi ca iti inchid din respect pentru fiecare secunda din timpul tau. Si ca ma voi stradui cat pot de bine sa te sun inapoi imediat ce sunt apt de convorbire.

Ce e de facut ca sa evitam frustrarile, dar mai ales sa ne indeplinim obiectivul de a vorbi?

Daca vrei sa vorbesti ceva cu mine obligatoriu prin telefon, propune prin mesaj sau email o ora si o durata estimata a apelului. Daca ti-am confirmat, te asigur 99% ca voi fi disponibil pentru acel apel.

Exista o categorie speciala de subiecte tratate de omul modern in apeluri telefonice: cele in care este necesar ca eu sa imi amintesc in viitor o particica din acel subiect. Pentru ca am o memorie oribila, mi s-a creat un sistem de protectie si sper sa nu o iei personal, e vorba de mine, nu te tine. In momentul in care creierul meu incadreaza convorbirea in aceasta categorie, iti voi solicita automat sa imi scrii un sms, un whatsapp sau un email si simultan voi incepe sa nu te mai ascult. Din momentul in care am mentionat cuvantul email in convorbire ne irosim amandoi timpul. Te voi asculta din politete, dar, crede-ma, iti irosesti timpul, pentru ca lucrurile sunt deja stabilite: daca imi vei scrie email se va rezolva, altfel ai facut greseala de a te baza pe memoria mea.

O mica precizare. Tratez diferentiat returnarea apelului daca primesc si un sms sau un email. Daca nu primesc sms sau email, returnarea apelului se va face la final, dupa cele cu email sau sms.

Ca sa dau un exemplu din viata reala: duminica seara, dupa o zi de curs, pe care am scurtat-o din cauza unei migrene, m-am pus in pat sa dorm doua ore. Cand m-am trezit aveam 7 apeluri de la 5 persoane (unii sunasera de doua ori). I-am sunat pe toti inapoi, incepand cu cei de la care aveam sms si m-am pus la curent cu lumea reala.

Finalul etapei de sunat mi-a reconfirmat faptul ca daca as fi preluat apelurile in cele doua ore in care am dormit nu ar fi facut nicio diferenta pentru apelant.

Spor. Scrie-mi.

You May Also Like

About the Author: Codlea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.