Cum să cureți bijuteriile din argint pentru a le menține într-o stare bună cât mai mult timp

curatare-bijuterii-moduri

Bijuteriile pot fi păstrate în stare bună toată viața, dacă sunt îngrijite în mod corespunzător. Aceste obiecte valoroase își mențin strălucirea mult timp dacă sunt depozitate și curățate corect.

De ce este necesar să ne curățăm bijuteriile?

Este foarte important să-ți cureți bijuteriile din când în când dacă vrei ca acestea să arate ca noi chiar și peste câțiva ani. Pentru a-ți curăța bijuteriile din aur, nu trebuie să apelezi de fiecare dată la ajutorul unui bijutier.

Le poți curăța acasă, folosind câteva ingrediente simple pe care le-am aflat de la magazinul de bijuterii Eleni.ro care au scris un ghid foarte complet despre curatarea bijuteriilor:

Curățarea bijuteriilor cu bicarbonat 

Dacă bijuteriile din aur s-au înnegrit, poți folosi o soluție formată din apă caldă, sare și bicarbonat de sodiu pentru a le deschide la culoare. Atunci când bicarbonatul este dizolvat în apă călduță, nu deteriorează aurul, deci nu trebuie să-ți faci griji că-ți vei zgâria bijuteria.

curatare-argint-bicarbonat

Curățarea bijuteriilor cu detergent de vase

Chiar dacă nu se pătează, așa cum se întâmplă în cazul bijuteriilor din argint, bijuteriile din aur își pierd strălucirea în timp. Praful și murdăria care se depun pe bijuterii fac ca acestea să nu mai strălucească atât de tare. În plus, dacă bijuteriile sunt purtate și în timpul dușului, se pot forma depuneri de calcar.

Curățarea bijuteriilor din aur se poate face și cu o soluție formată din apă caldă și detergent lichid de vase. Lasă bijuteriile la înmuiat în această soluție timp de aproximativ 20 de minute, apoi folosește o periuță pentru a elimina mizeria de pe suprafața lor. Dacă vrei ca bijuteriile să-și recapete luciul, șterge-le cu o bucată moale de velur, după ce le speli.

Curățarea bijuteriilor cu amoniac

Amestecă 6 părți de apă cu 1 parte de amoniac și lasă bijuteriile la înmuiat în soluția obținută timp de 1 minut. Nu lăsa bijuteriile prea mult în acest amestec pentru că se pot înnegri. Scoate bijuteriile din soluția cu amoniac, clătește-le bine apoi usucă-le.

bijuterii-argint-curatare-rapida

Curățarea bijuteriilor cu oțet

Bijuteriile din argint își pot recăpăta strălucirea dacă sunt curățare cu oțet. Pune bijuteriile într-un vas cu oțet și lasă-le la înmuiat timp de aproximativ jumătate de oră. Folosește o periuță de dinți pentru a curăța bijuteriile, apoi clătește-le și usucă-le cu o bucată moale de velur.

În cazul în care ai încercat toate aceste metode, dar bijuteriile nu și-au recăpătat strălucirea, ar fi bine să le duci la un bijutier profesionist.

Cum se curăță bijuteriile cu pietre prețioase?

Atunci când îți cureți bijuteriile cu pietre prețioase, trebuie să fii atent să nu zgârii pietrele. Bijuteriile cu diamant, rubin sau safir se curăță cu o soluție de apă caldă și detergent de vase. Acestea se lasă la înmuiat timp de 20 de minute, după care se clătesc cu apă limpede și se usucă cu o cârpă moale.

BIjuteriile cu pietre opace, așa cum sunt onixul și turcoazul se curăță fără detergent de vase sau produse chimice pentru că aceste pietre își pot pierde strălucirea dacă absorb substanțele din produsele respective. Pentru curățarea acestor bijuterii se folosește doar o cârpă înmuiată în apă călduță.

Bijuteriile cu perle nu se curăță niciodată cu amoniac sau alte substanțe abrazive, pentru că se pot deteriora. Pentru curățarea acestora se folosește o cârpă ușor umezită. După fiecare purtare, fiecare perlă trebuie ștearsă cu cârpa umedă.

Când este necesar să cerem ajutorul unui bijutier?

De obicei, bijutierii folosesc ultrasunete pentru a elimina impuritățile de pe bijuteriile cu pietre prețioase și a le reda strălucirea. Bijuteriile care sunt pătate sau zgâriate trebuie curățate mai atent, pentru a-și recăpăta aspectul inițial. Dacă îți este frică să nu-ți deteriorezi bijuteriile în timp ce le cureți, ar fi bine să le duci la un bijuteri.

Dacă vrei ca bijuteriile tale să-și păstreze strălucirea mai mult timp, ține cont de sfaturile noastre:

 • Fii foarte atentă atunci când porți bijuterii cu pietre prețioase sau perle, deoarece acestea se pot deteriora la un impact puternic.
 • Depozitează bijuteriile în cutiile pe care le-ai primit atunci când le-ai achiziționat.
 • Evită să porți bijuterii atunci când faci treabă prin casă, pentru că ar putea intra în contact cu diferite substanțe chimice.
 • Nu purta bijuterii atunci când faci sport.
 • Scoate bijuteriile înainte de a face duș.
 • După fiecare purtare, bijuteriile trebuie șterse cu o cârpă moale.
 • Evită să porți bijuterii din aur atunci când te dai cu cremă, cu parfum sau fixativ.

Dacă vrei să-ți cureți bijuteriile folosind metodele de mai sus, respectă următoarele reguli:

 • Nu folosi soluții cu amoniac pentru a-ți curăța bijuteriile cu pietre prețioase (excepție fac bijuteriile cu diamant) sau perle.
 • Lasă bijuteriile la înmuiat în amoniac doar un minut.
 • Pentru a-ți curăța bijuteriile folosește o periuță cu peri moi și o cârpă moale.
 • Nu utiliza substanțe și materiale abrazive pentru a reda strălucirea bijuteriilor cu pietre prețioase sau perle.
 • Nu încerca să-ți cureți singur bijuteriile vechi, moștenite de la alți membri ai familiei, pentru că riști să le deteriorezi.

Dacă ai nevoie de ajutor pentru a-ți curăța bijuteriile, nu ezita să ceri sfatul unui bijuterie.

You May Also Like

About the Author: Codlea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.