Ştiaţi că Jennifer Lopez şi Marc Anthony au divorţat în cel de-al şaptelea an al mariajului?
În căutare de materiale despre criză de 7 ani în cuplu, am descoperit că literatura în domeniu este atât de amplă încât aş avea nevoie de zile întregi pentru a acoperi doar o parte.
Ceea ce mă duce cu gândul la faptul că este o piatră de căpătâi în majoritatea relaţiilor din lumea întreagă. Deşi am auzit multe persoane în jurul anilor 30 vorbind despre această criză, tot ce ştiam despre acest „milestone” este că fie te aduce mai aproape de partenerul tău, cu care vei avea o viaţă de cuplu mult mai consolidată, fie duce la despărţire. Oricum, una din cele două variante se întâmplă în preajma celor 7 ani de relaţie.
Ce se întâmplă cu cei doi parteneri?
De obicei, într-un mariaj sau o relaţie ce durează de 7 ani, femeile tind să se plângă tot mai mult din cauza comportamentului partenerului. Ele suferă de lipsa tandreţii şi a atenţiei din partea partenerului, şi tind să-şi amintească cu nostalgie de primii ani ai relaţiei, de „lună de miere”. În acelaşi timp, bărbaţii se plâng ca iubitele lor de altădată au dispărut făcând loc femeilor cicălitoare. Acest fenomen are şi un nume în psihologie — plictiseala psihologică – şi este destul de des întâlnit la relaţiile ce durează de 7 ani, anunţând o criză majoră în cuplu.
Există metode de a depăşi criza de 7 ani?
Orice criză are soluţii, atunci când cuplul este bine închegat, când cei doi parteneri se cunosc foarte bine pe ei înşişi şi unul pe celălalt. Însă se poate foarte bine că această criză de 7 ani să marcheze finalul unei relaţii de altfel frumoase şi puternice.
Psihologii oferă însă câteva metode pe care cei doi parteneri le pot pune în practică pentru a trece peste starea de plictiseală, de lipsa de comunicare sau chiar dezgust faţă de celălalt.
Iată câteva metode de a reînnoda relaţia şi de a o face chiar mai puternică decât înainte:
Exploraţi noi emoţii; chiar după 7 ani exista metode de a împrospăta relaţia, de a menţine vie atracţie dintre voi. Este momentul perfect de a încerca lucruri noi cu partenerul, noi fantezii pentru care de cele mai multe ori eraţi prea obosite. Este esenţial să faceţi exact ceea ce vă doriţi şi simţiţi că poate readuce pasiunea în relaţie.
Oferiţi-vă reciproc spaţiu personal; dacă vă povestiţi toată viaţa, atâta cea profesională cât şi cea privată, sau vă impuneţi limite, puteţi ajunge să interpretaţi greşit anumite acţiuni ale partenerului. În schimb, dacă păstraţi puţin spaţiu personal doar pentru voi înşivă, veţi putea menţine relaţia mai proaspătă.
Intensificaţi comunicarea emoţională; de cele mai multe ori, cel mai bun cadou pe care îl puteţi oferi partenerului este un zâmbet, un cuvânt dulce spus la momentul potrivit, un secret sexy spus la ureche când sunteţi în grupul de prieteni. Toate aceste mici detalii, atunci când se întâmplă des, nu fac decât să intensifice comunicarea emoţională în cuplu.
Nu în ultimul rând, amintiţi-vă să zâmbiţi, să vă amuzaţi unul pe celălalt. În momente de stres sau de criză, zâmbetul şi râsul nu fac decât să destindă atmosfera şi să deschidă calea către comunicare în cuplu.
Voi aţi trecut vreodată prin această criză în relaţiile pe care le-aţi avut? Sunt curioasă dacă aţi trecut peste sau mai degrabă a dus la despărţire.