TEDx: Nu totul este despre frumusețe

despre-frumusețe

FRUMÓS, -OÁSĂ, frumoși, -oase, adj., adv., s. n. I. Adj. 1. Care place pentru armonia liniilor, mișcărilor, culorilor etc.; care are valoare estetică; estetic.2. Care place, care trezește admirație din punct de vedere moral.

Definiţie care , din punctul meu de vedere, nu poate fi încadrată decât la superficialitate.

Este păcat că tratăm frumuseţea în termeni care ţin doar de fizic, care pot fi văzuţi cu ochiul liber. În ciuda tuturor strategiilor de marketing, construcţiilor sociale, ştiinţei şi Photoshop-ului cred că frumuseţea izvorăşte din interiorul nostru, din credinţa că omul ca persoană e mult mai mult decât toate imperfecţiunile pe care le deţine.

„Image is powerful, but also, image is superficial.”

Undeva, de-a lungul unor spoturi publicitare , şi nu numai,  ni s-a inoculat ideea că viața perfectă trebuie să fie un amalgam de :  familie zâmbitoare cu mulți membri, dinți perfecți și uimitor de albi, dimenisiuni 90/60/90, un muştar care odată cumpărat va asigura voia bună şi veselia din timpul mesei.

Din păcate, realitatea e cu totul alta, iar societatea pune presiune, mai ales, pe standardele legate de frumuseţe. Toate fetele, de când li se cumpără primele păpuşi Barbie  până la adolescenţă se confruntă cu aşa-zisul ideal: înaltă, slabă anorexică, picioare lungi şi..( a zis cineva ceva de inteligenţă?)

Am descoperit filmuleţul într-un playlist TEDx Talks, când eram mai mică , iar  ce am apreciat cel mai mult la el a fost.. sinceritatea.

„For me, being fearless means being honest”

Curajul de a recunoaşte că imaginea de pe coperţile revistelor sau de pe podium este un „produs” stilizat de o echipă profi,  în realitate  fotomodelul Cameron Russel fiind o tipă normală, care face parte din echipa de fotbal sau poartă fuste lungi. Ea distruge utopia multor femei şi afirmă că fericirea nu e atinsă chiar dacă scapi de kilogramele acelea în plus, îţi măreşti buzele/ sânii/ fundul, ai „thinner thights”, iar părul străluceşte.

„If you are ever wondering ‘if I have thinner thighs and shinier hair will I be happier?’ you just need to meet a group of models because they have the thinnest thighs and the shiniest hair and the coolest clothes and they’re the most physically insecure women on the planet.”

Discuţia parcurge un traseu interesant : fotomodelele şi nesiguranţa.. cine ar fi crezut  că un model Victoria’s Secret şi Chanel poate vorbi despre nesiguranţă? …adică cele mai râvnite femei de pe planetă au… complexe?!!!

Iată că imposibilul e posibil, iar asta  „multumiţă unui sistem bine închegat, guvernat de moralitate şi bunătate” care reuşeşte să refuze naturaleţea şi impune construirea unei imagini la care nu numai photoshop-ul este principalul asistent, dar şi o echipă alcatuită din profesionişti, ca hairstylişti, make-up artişti , fotografi, alţi stilişti şi asistenţi care la rândul lor au alţi asistenţi. Modelling-ul este, aşadar,  un mod de a-ți gestiona eul social, de a-ți “marketiza” ieșirea pe arena publică, de a invăța și a te acomoda la pulsul tehno-cultural al vremii.

Cel mai trist este că această lume aparent perfectă reprezintă standardul dezirabil pentru toate fetiţele…

Ce a reuşit societatea până acum?

  • 98% … din fete simt că sunt supuse la o presiune imensă, cauzată de factori şi surse externe care le impune să arate într-un anumit fel (National Report on Self Esteem)
  • 51% …dintre fetele cu vârste cuprinse între 9-10 ani se simt mai valorizate, mai acceptate dacă ţin o dietă de slăbire  (
    preluat de http://www.aptta.ro/statistici.html)
  • 92% … din fete doresc o schimbare legată de înfăţişarea lor, greutatea corpului fiind printre primele alegeri (Dove campaign)
  • 50% …dintre tinerele de 18-25 de ani ar prefera mai degrabă să fie călcate de un camion decât să fie grase, iar 2/3 ar prefera mai degrabă să fie „proaste” decât să fie grase ( aptta.ro/statistici)
  • 50% … dintre fetele cu vârste între 11 – 13 ani se percep ca fiind grase ( aptta.ro/statistici)
  • 1 din 5 fete suferă de o tulburare de alimentaţie oarecare sau are o alimentaţie dereglată ( preluat de aptta.ro/statistici)
  • La varsta de 13 ani , 53% din fete ( studiu realizat în America ) sunt nemulţumite de modul în care arată.  Statisticele cresc până  la 78%  timp în  care fetele ating  vârsta de 17 ani  (National Institute on Media and the Family)

Discursul este, cred, printre cele mai slăbuţe din multele susţinute la TEDx,  iar eu aş fi conchis astfel:

„Tot ceea ce voi numiţi defecte ale voastre, tot ceea ce nu vă place la voi înşivă, sunt cele mai mari calităţi pe care le aveţi” . Ele sunt, pur şi simplu, supra-amplificate. Aţi dat volumul prea tare, asta-i tot. Daţi puţin mai încet. ”

(D. Ford, „Partea întunecată a căutătorilor de lumină”,p.13)

Eu mă simt frumoasă atunci când sunt încrezătoare în mine şi în ceea ce fac, când starea de bine  îmi invadează faţa cu un rânjet până la urechi, când gropiţele mele seamănă mai degrabă cu nişte cratere.

Mă simt frumoasă chiar şi atunci când fac ceva ce îmi place..ceva ce nu are de a face cu felul în care arăt, atunci când citesc sau descopăr ceva de mult pierdut.

La sfârşitul zilei nu este responsabilitatea nimănui de a ne face să ne simţim frumoase, ci totul depinde de noi.

Voi ce aţi făcut azi să vă simtiti frumoşi?

You May Also Like

About the Author: Codlea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.