Lecție de antreprenoriat sinceră și dureroasă

Lecție-de-antreprenoriat

M-am decis să scriu această lecție de antreprenoriat ca urmare a unui proces lung și tumultuos pe care l-am trăit în calitate de fondator al “Mama Blogurilor”. Ceea ce urmează e un articol plin de sfaturi (în stilul în care te-am obișnuit deja) cu lucruri pe care mi-aș fi dorit să le știu înainte să încep acest proces.

Atunci când cauți online orice articol despre antreprenoriat, în 90% din cazuri primești o poveste de succes care îți spune cât de minunat este antreprenoriatul. Cum ambrozia și nectarul curg din conul abundenței în fiecare dimineață pentru un antreprenor, iar viața lui este o serie neîntreruptă de plimbări pe coasta din Monaco în mașini de lux.

Dacă nu ai avut această imagine idilică despre antreprenoriat, atunci te felicit! Ai fost mai pragmatic decât mine.

De când am început proiectul Mama Blogurilor, m-am confruntat cu atât de multe crize existențiale câte nu credeam că o să am vreodată.

Chiar cred (în continuă naivitate) că mi-am atins norma de crize personale și poate criza vârstei a doua și a treia o să mă sară.

Fiecare zi este o provocare. Știu, e clișeu. Dar totuși crede-mă când spun că în fiecare zi ești depășit de ceva nou. Atunci când ai impresia că în sfârșit ai reușit să înveți ceva, apare o situație în plus care îți reamintește că drumul e lung tare și că de fapt nu știi nimic.

Din start vreau să menționez că sunt una dintre cele mai precaute și calculate persoane pe care le cunosc. Dă-mi voie să îți spun că toate problemele de care m-am lovit până acum în cadrul procesului de antreprenoriat, au reușit să îmi depășească cu mult imaginația.

Este un proces greoi al cărui rezultate se văd cu adevărat în timp. Este un proces în care te trezești în fiecare dimineață și după ce scrii și rezolvi pagini întregi din lista de ”To do” te duci la culcare cu încă câteva pagini adăugate.

Mai ții minte locul ăla de muncă nasol unde munceai de îți săreau capacele? Ghici ce! Aici muncești de două ori mai mult.

Deși pare că pictez o imagine negativă, ce vreau să subliniez de fapt, este că întreg procesul antreprenorial este unul tulbure. Dacă aș putea să compar cu ceva experiența mea, atunci aș spune că e ca și când ai fi un pește în mașina de spălat. De aceea vin în întâmpinarea ta cu o lecție de antreprenoriat pe care mi-aș fi dorit să o primesc și eu la rândul meu. Așa că am decis, din străfundul mărinimiei mele, să împart cu tine puțină înțelepciune.

1. Fă-ți un plan de afaceri

Înainte de a te apuca de orice demers, sfatul meu este ca ÎNTODEAUNA SĂ ÎȚI FACI UN PLAN DE AFACERI. Nu pot exprima în cuvinte cât este de important acest pas în orice demers ai vrea să pornești.

Un plan de afaceri te va ajuta să pui pe hârtie tot ce vrei să faci. Te va pune față în față cu niște întrebări foarte incomode despre succesul pe care crezi că îl ve avea și îți va arăta cât de probabil este să îl obții.

Dacă nu poți răspunde în scris la niște întrebări legate de viitoarea ta afacere, poți fi absolut convins că nici în viața de zi cu zi, când facturile tale depind de banii încasați, nu vei reuși să găsești răspunsuri.

2. Fă-ți rezerve financiare

Da, da, știu. Pare ”Duh!” și nici măcar nu vezi rostul pentru care ar trebui să continui să citești paragraful ăsta DAR! o să îți spun CUM anume să îți planifici finanțele astfel încât să ai parte de cât mai puține surprize.

Înainte de a te apuca de orice demers, calculează care este suma de bani pe care o cheltui lunar. Include aici banii de chirie, întreținere, telefon, cablu, internet, cafele, mese etc. . Ai mașină? Include și un fond de reparații, RCA, CASCO și alte surprize. Ai copii/partener/persoane în întreținere/animale de companie? Mai pune niște bani deoparte și pentru ei. Ai probleme de sănătate? Mai adaugă și niște bani pentru eventuale analize sau medicamente.

You May Also Like

About the Author: Codlea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.