Afla tot ce vrei sa stii despre ciclul menstrual

cupa menstruala dureri menstruale

Daca te ia durerea de cap cand auzi de ciclu menstrual, sa stii ca nu esti singura! Acest fenomen este cat se poate de normal, de natural si de „autentic” si poate spune foarte multe lucruri despre sanatatea ta. De aceea, este deosebit de important sa fii atenta la cele mai mici schimbari in ceea ce priveste menstruatia si modul in care se manifesta ea.

Tu stii cand ai avut ultima oara ciclu? Cat timp a durat? Te-a durut tare sau mai putin? Care a fost culoarea sangelui si ai avut cumva si cheaguri? Stii sa raspunzi la aceste intrebari? Daca nu, data viitoare sa fii atenta la menstruatia ta, pentru a putea lua masuri, daca va fi cazul.

menstruatie

Oare ce este acest ciclu menstrual?

Ciclul menstrual reprezinta o paleta intreaga de schimbari care au loc in organismul femeii, care il pregatesc pentru o posibila sarcina. Trebuie sa stii faptul ca in fiecare luna, unul dintre ovare elibereaza un singur ovul. Cred ca ai auzit de ovulatie. Ei bine, asta e! Pe langa acest aspect, au loc multe schimbari la nivelul sistemului hormonal; la nivelul uterului, in special. in cazul in care ovulul care a fost eliberat nu este fecundat, endometrul, acea „captuseala” de pe peretii uterului, este eliminat prin intermediul canalului vaginal. Si ghici ce rezulta? Menstruatia! Acea sangerare care te sacaie luna de luna este mucoasa uterului care „pleaca de acasa”.

Cum ar trebui sa fie un ciclu menstrual normal?

Trebuie sa stii ca fiecare femeie este diferita si „functioneaza” diferit. Oricat de tehnic ar suna, este adevarat! De aceea, si menstruatia este diferita de la o femeie la alta si are caracteristici diverse. Ciclul menstrual se masoara incepand cu prima zi in care apare sangerarea. Deci, de aici porneste numaratoarea. Apare la fiecare 21-35 de zile si dureaza maxim 7 zile, atunci cand vorbim de menstruatia normala.

Menstruatiile pot fi atat regulate, cat si neregulate. De asemenea, ele pot fi reduse cantitativ sau dimpotriva, mai abundente. Pot fi dureroase pentru unele femei, in timp ce altele nu simt absolut nimic! Norocoasele! Le invidiem cumplit, nu-i asa? Vreau sa iti spun ca ceea ce este normal pentru tine, nu va fi niciodata pentru alta femeie.

De ce ai o menstruatie neregulata?

Trebuie sa iti spun ca exista anumite cauze care stau la baza unui ciclu mentrual neregulat si anume:

O prima cauza ar fi sindromul ovarelor polichistice sau SOP. Reprezinta o tulburare care este caracterizata de aparitia unor chisturi de diferite dimensiuni pe suprafata ovarelor sau, in anumite cazuri, doar la unul dintre ele. O alta cauza ar fi fibroamele uterine. Acestea sunt niste tumori necanceroase care apar la nivelul uterului si care pot duce la sangerari menstruale abundente si dureroase. Si insuficienta ovariana prematura este o cauza care duce la menstruatii neregulate. Ovarele, in aceasta situatie, nu mai functioneaza corect inainte de varsta de 40 de ani. Insuficienta ovariana se caracterizeaza prin menstruatii care apar foarte rar in decursul mai multor ani de zile.

Boala inflamatorie pelvina este un alt motiv al unui ciclu menstrual neregulat. Aceasta afectiune reprezinta o infectie a organelor genitale interne si duce la sangerari neregulate ale ciclului menstrual. O alta cauza ar fi si sarcina. In cazul in care intarzie sa apara, acesta ar putea fi un semn ca s-a instalat.

Poate ai auzit de anorexie! Ei bine, trebuie sa stii ca este o boala destul de serioasa care afecteaza un anumit procent din populatia feminina si este caracterizata de o scaderea foarte mare in greutate, chiar agresiva. Din cauza acestei infometari, caci despre infometare este vorba, organismul nu mai primeste vitaminele si mineralele de care are nevoie, isi pierde din masa musculara, dar si din tesutul adipos si toate acestea duc la dereglari serioase ale ciclului menstrual.

Cum poti sa previi dereglarile ciclului menstrual?

Una dintre cele mai recomandate solutii de catre medicii ginecologi, ar fi pilula contraceptiva. Aceasta poate ajuta in anumite situatii organismul sa revina la „normal”. De aceea este foarte important un consult ginecologic macar o data pe an, dar si analize de profil. De asemenea, recomandarea este sa te duci la medicul specialist daca:

  • ciclul menstrual nu iti vine pe o perioada mai mare de trei luni si tu stii sigur ca nu esti insarcinata;
  • in cazul in care stii ca ai avut menstruatii regulate si acum nu mai sunt la fel si daca sunt mai lungi de 7 zile. De asemenea, daca acea cantitatea de lichid este mai mare decat de obicei; tu ar trebui sa stii cam cate absorbante folosesti pe perioada unui ciclu menstrual, cat si la ce interval de timp le schimbi. De exemplu, eu obisnuiam sa imi schimb tamponul o data la 4 ore, si absorbantul o data la 2 ore, mai ales in primele doua zile. Gandeste-te daca ai schimbat ceva in ritaualul tau personal!
  • intervalul dintre ciclurile tale este mai mare de 35 de zile si mai mic de 21; apar sangerari intre menstruatii si prezinti dureri puternice in zona abdomenului inferior; faci febra si ai o stare generala de rau, accentuata.
Cum sa te protejezi cel mai bine cand esti in „perioada delicata” a lunii?

Multe femei sunt adeptele absorbantelor; altele prefera tampoanele. Fiecare are anumite nevoi si face alegeri in functie de acestea, dar si cum se simte cel mai comod. Aceste produse au, fiecare in parte, atat avantaje, cat si dezavantaje. Sunt femei care se plang ca absorbantele sunt incomode si ca produc iritatii; altele sustin ca au un miros ciudat sau ca accidentele, in cazul lor, sunt mult mai dese (mai ales daca au un flux abundent).

De asemenea, unele femei sustin faptul ca sunt foarte ok si ca nu au nicio problema cu ele. Tu ce zici de tampoane? Mie mi se par ok. Avantajul este ca pot sa le las mai mult timp in interiorul vaginului si astfel, sa stau linistita pentru o perioada mai lunga de timp? Dar de cupa menstruala ce spui? Cand am auzit prima oara de ea, mi s-a parut interesant, sincer. Daca nu stii ce e, iti spun eu, imediat! Este ca un clopotel din silicon care se introduce in interiorul vaginului si aduna, practic, sangele menstrual. Au inceput sa fie foarte cautate, pentru ca au avantajul ca le poti tine pana la 12 ore in vagin! Ai auzit bine! 12 ore fara sa iti faci griji ca produsul tau trebuie schimbat!

cupa menstruala dureri menstruale

Cred ca este o alternativa super la celelalte produse, mai ales ca o cumperi o singura data si gata, spre deosebire de absorbante si tampoane pe care dai bani luna de luna si apoi le arunci la gunoi. Imagineaza-ti ce economie am face cu aceasta cupa menstruala! Eu cred ca merita incercat! Cupa menstruala o poti gasi fie in farmacii, fie in magazinele online precum magazinul Foreva. Daca esti curioasa sa vezi despre ce este vorba si daca tu crezi ca raspunde nevoilor tale, ai putea sa o incerci si s aspui si la altii despre experienta ta unica! Bineinteles, numai dupa ce te-ai informat foarte bine inainte si ai cerut si sfatul unui medic ginecolog!

Ce sa faci ca sa te simti mai bine in perioada ciclului menstrual?

Daca vrei sa fii bine protejata, stii ce ai de facut! Iti iei produsele cu care te simti tu cel mai bine si gata! Dar cu starile ce facem sau cu durerile de burta? Pentru prima problema, iti recomand un ceai relaxant de musetel cu miere, bai calde si muzica preferata. La mine merge de minune! Poate solutiile astea te vor ajuta si pe tine! In ceea ce priveste durerile de burta, poti lua anumite medicamente care sa iti amelioreze durerea (dupa ce ai vorbit cu farmacistul sau cu un medic si dupa ce ai citit bine prospectul!).

Si daca simti nevoia unei tablete de ciocolata, nu te sfii! In perioada asta nivelul magneziului scade si vei simti nevoia de cacao; dar si de zahar, de sare si grasimi :)). Sa ai grija sa nu faci abuz! Putin dulce nu face rau nimanui daca este cu masura.

Ciclul menstrual este o provocare pe care trebuie sa o infruntam in fiecare luna cu multa rabdare, ceaiuri si meditatie (daca se poate!) Sa nu uiti ca este natural! Dar durerile puternice si toate celelalte probleme pe care le-am amintit aici nu sunt! Deci, sa fii atenta la toate schimbarile care apar la menstruatia ta si du-te la medic daca ceva nu ti se pare in ordine!

 

You May Also Like

About the Author: Codlea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.