John Lennon – O legendă a muzicii rock

 • Scris de Andreia Nu sunt comentarii Comments
  Ultima actualizare: Octombrie 9, 2013 |

  JohnLennon1 John Lennon  O legendă a muzicii rock

  John Winston Lennon, născut în 9 octombrie 1940 în Liverpool, a fost un desăvârşit cântăreţ, textier şi compozitor englez, care împreună cu Paul McCartney a fondat una din cele mai cunoscute trupe din lume, The Beatles.

  Tatăl său a fost marinar şi a abandonat familia, iar mama sa s-a recăsătorit cu un bărbat care nu l-a acceptat însă pe micul John. Acesta a ajuns să fie crescut de mătuşa sa Mimi şi de unchiul său George, care nu aveau copii. Merge la şcoala Dovedale Primary School, mai apoi la Quarry Bank School în Liverpool şi cu greu este admis şi la Liverpool College of Art. Mama sa, care îl mai vizita din când în când, este cea care îi dezvoltă pasiunea pentru muzică. Îl punea să asculte melodii semnate de Elvis Presley şi îl învăţa să cânte la mandolină. În 1956 îi cumpără prima lui chitară, un ieftin Gallotone acustic. Ea moare însă un an mai târziu, lovită de o maşină pe când se întorcea de la fiul său.

  Motivat de pasiunea sa pentru skiffle (un fel de rock and roll) şi de idolii săi Buddy Holly, Chuck Berry, Elvis Presley, Little Richard, a fondat un grup, QuarryMen, în 1956, cu Pete Shotton, Nigel Walley şi Ivan Vaughan.

  În 1957, îl întâlneşte pe Paul McCartney, cu care leagă o strânsă prietenie şi încep să compună cântece. În acest timp, Lennon(1958) a scris prima sa melodie, “Hello Little Girl”, în Marea Britanie ajungând hit pentru următorii aproape cinci ani. Cântă împreună sub mai multe nume până când li se alătură George Harrison şi Pete Best şi se decid să se numească The Beatles (1960). Îşi stabilesc cartierul general în Hamburg, Germania şi încep să scoată hit dup hit. Imaginea lor se schimbă odată cu noile tunsori ale celor cinci, care devin cunoscute sub numele de “mop-tops”. Este perioada în care John, ca de altfel şi ceilalţi membri ai trupei, începe să ia droguri, pentru a face faţă nopţilor pierdute. În momentul în care Ringo Star îi preia locul lui Best şi McCartney preia basul, se definitivează formaţia The Beatles, şi aşa vor rămâne cunoscuţi.

  Primul cântec al grupului a fost „Love me do”. A fost lansat în octombrie 1962 și a ajuns numărul 17 în topurile britanice, iar primul album înregistrat s-a numit „Please please me” în 11 februarie 1963.

   The Beatles – Love Me Do

  Unul dintre cele mai imporatante evenimente din cariera lor este apariţia pe care o au în Marea Britanie, la televiuziune, în cadrul show-ului Thank Your Lucky Stars”(13 februarie 1963), pentru a promova single-ul “Please Please Me”. Sunt urmăriţi de 6 milioane de telespectatori şi în scurt timp piesa ocupa primele locuri în clasamente. Mai apoi lansează un al hit, “She Loves You”. Ajung pe primul loc, iar isteria Beatles pune stăpânire pe Marea Britenie.

  Ajung ca în SUA să fie mai populari decât în UK. În aprile 1964 ei ocupau primele cinci locuri în topul “Billboard Hot 100″, în timp ce în Canada reuşesc nouă recorduri în Top 10. The Beatles renunţă să mai cânte piese scrise de alţii, merg doar pe materialele compuse de John Lennon şi Paul McCartney, creându-şi astfel un stil propriu şi inconfundabil.

  Succesul Beatles este pentru prima dată recompensat oficial în 1965,când membrii grupului primesc premiul MBE pentru serviciile aduse industriei muzicale din Marea Britanie. Anul 1965 se încheie cu primul dublu disc care ajunge No.1 “We Can Work It Out/Day Tripper”. De Crăciun,The Beatles lansează un nou album – “Rubber Soul”- care este alcătuit din piese noi precum “Nowhere Man” şi “In My Life”.

  În această perioadă, John Lennon a scris două cărți: „In his own write” și „Spaniard în the works”.

  O remarcă a lui John Lennon face ca toate discurile Beatles din statele din sudul Americii să fie arse. Acesta spunea:”Acum suntem mai populari chiar decat Isus !”, cuvinte ce în Marea Britanie trec neobservate, dar în State, membrii Ku Klux Klan-ului trec la asasinate pentru a opri lumea să mai asculte sau să mai cumpere discurile Beatles.

  La 29 august 1966, The Beatles susţin ultimul lor concert în SUA, în Candlestick Park din San Francisco. Cu toate acestea ei dovedesc ca sunt foarte puternici şi aceste evenimente nu îşi pun amprenta pe albumele care urmează: “Paperback Writer”, “Yellow Submarine/Eleanor Rigby”, “Revolver”, “Penny Lane/Strawberry Fields Forever”.

  În octombrie 1967, Lennon apare într-un film de lung metraj, o comedie împotriva războiului numită “How I won the war ”.

  În 1967 adună suficient material pentru a înregistra 13 piese noi pentru albumul “Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band”, iar în 1968 se implică în conducerea companiei proprii “Apple Corps.” Prima piesă lansată prin această companie este balada “Hey Jude”.

  La sfârșitul anilor 1968, Lennon a apărut în filmul The Rolling Stones rock and roll circus ”în rolul unui membru a unei trupe: ”Dirty mac”. Grupul format din Lennon, Eric Clapton, Keith Richards și Mitch Mitchell, de asemenea au cântat în acest film.

  Se întorc pe primul loc în topuri cu “Ob-La-Di,Ob-La-Da” în Marea Britanie. The Beatles decide să încheie anii ’60 cu o muzică mai puţin complexă decat ultimele materiale. Întoarcerea la origini a devenit evidentă odată cu noul single de No.1 “Get Back”.
  Între 1968-1969, Lennon colaborează şi cu Ono, cu care înregistrează 3 albume: “Unfinished music Number 1: Two Virgins”, “Unfinished music Number 2:Life with the lions” și “Wedding Album”. În 1969, ei au format grupul Ono, realizând “Live peace în Toronto 1969 ”.

  Anul 1969 se încheie oficial cu înca o piesa de No.1 in Marea Britanie ,”The Ballad Of John And Yoko”,o piesa în care cânta doar John Lennon şi Paul McCartney. În încercarea de a atenua vizibilele momente delicate din relaţiile lor personale şi musicale,The Beatles se reîntâlnesc pentru a lucra la albumul “Abbey Road.

  Totuşi în 1970 un nou album este lansat, pe care apare şi ultimul single oficial Beatles, “Let It Be”, care intra în topuri în Marea Britanie pe locul 2, dar în mod cu totul neaşteptat, în următoarea săptămână cade pe locul 3. Pentru mulţi, aceasta însemna apusul trupei Beatles, şi inevitabil destrămarea unei trupe cum n-a mai fost până la Beatles, şi nici de la Beatles până acum.

   The Beatles – Let It Be

  Debutul solo al lui Lennon, “John Lennon/ Plastic Ono Band” (1970) a fost primit cu mare laudă. Albumul conţinea melodia “Mother”, în care Lennon și-a confruntat sentimentele de respingere din copilărie, și Dylanesque “Working Class Hero”, un atac amar împotriva sistemului social burghez.

  “Imagine” este al doilea album de studio al lui John Lennon fiind considerat cel mai popular dintre toate discurile sale solo. Înregistrat și lansat în 1971, albumul cuprinde melodii mai lente ori mai comerciale și mai puțin îndreptate către avangardism, cea mai cunoscută piesă fiind fără îndoială piesa care dă titlu albumului.

  John Lennon – Imagine

  În discurile următoare, „Some Time in New York City” (1972), „Mind Games” (1973), „Walls and Bridges” (1974) şi „Rock ‘n’ Roll” (1975), a menţinut acelaşi standard înalt al calităţii muzicii.

  După nașterea celui de-al doilea fiu al său,Sean,în data de 9 octombrie 1975, Lennon decide să ia o pauză de 5 ani pentru a se dedica familiei sale. În acest timp a creat o serie de desene, și a publicat o carte care conținea un mix de materiale autobiografice.

  Revine pe scena muzicală în octombrie 1980 cu singlel-ul ”(Just Like) Starting Over” urmat după o lună de albumul „Double Fantasy”.

   John Lennon – (Just Like) Starting Over

  Pe 8 decembrie 1980, Lennon alături de soţia sa Ono, se întorceau acasă, la apartamentul lor din New York, când Mark David Chapman l-a împușcat pe Lennon în spate de patru ori la intrarea în clădire. Lennon a fost dus la Urgențe în apropiere, dar a fost declarat mort. Trupul său a fost incinerat la cimitirul Ferncliff în Hartsdale, New York. Ono a risipit cenușa lui în parcul central New York. Chapman a fost găsit vinovat pentru crimă de gradul al doilea și a fost condamnat la 20 de ani de închisoare.

  Viaţa sentimentală a lui John Lennon a fost în concordanţă cu personalitatea lui. A fost căsătorit de două ori, însă pe ambele soţii le-a înşelat din varii motive. Prima soţie, Cynthia Powell, i-a fost colegă de liceu. În 23 august 1962, cei doi se căsătoresc iar pe 8 aprilie 1963, Cynthia îi dăruieşte primul său copil, Julian Lennon.

  Deşi era căsătorit, cântăreţul a avut o relaţie secretă cu Yoko Ono, artistă pe care a cunoscut-o în 1966, cu care s-a şi căsătorit ulterior. Yoko a fost marea iubire a lui Lennon, acesta considerând-o “o fiinţă aproape magică”. Au avut împreună un băiat, Sean Lennon, născut pe 9 octombrie 1975.

  John Lennon a fost un personaj foarte controversat datorită părerilor sale politice. În 1971, când se mută la New York, critica sa asupra războiului din Vietnam îl determină pe Richard Nixon la lungi încercări de deportare a artistului. Totuşi piesele sale au fost preluate ca imnuri în mișcarea anti-război.

  Până în 2010, 14 milioane de albume ale lui John Lennon se vânduseră în întreaga lume, iar ca şi compozitor și interpret a fost de 27 de ori pe locul 1 în US Hot 100. În 2002, BBC l-a votat al optulea din cei mai mari 100 de britanici, iar în 2008 revista Rolling Stone l-a votat al cincilea din cei mai mari cântăreți al tuturor timpurilor. După moartea sa, a fost inclus în Songwriters Hall of Fame (în 1987), și în Rock and Roll Hall of Fame (în 1994). Din anul 2000, oraşul său natal Liverpool a hotărât schimbarea numelui aeroportului în Aeroportul John Lennon .

  Popularitate: 1%

  Rating 3.00 din 5


  Postari asemanatoare:
 • Abonare RSS

  Postare etichetata cu:
Lasa un comentariu

*

*

-hi- -nu- -nee- -love- -he- -hehe- -bush- -pwp- -ss- -aa- more »

Asculta Radio Codlea

Traducere

 • Romana Engleza Franceza Spaniola Germana

Categorii

Comentarii recente

Sondaj!

Ce va doriti in noul an ?

Arata rezultatele

Loading ... Loading ...

Arhiva

Calendar 2010

Aprilie 2017
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Parteneri

Penita Sufletului
codlea, radio codlea, radio online, muzica, muzica noua, noutati muzicale, pictoriale, showbiz, videoclipuri noi, filme noi, tutoriale, house mix