Două suflete ce veghează asupra noastră – Doina şi Ion Aldea Teodorovici

 • Scris de Andreia Nu sunt comentarii Comments
  Ultima actualizare: Octombrie 30, 2013 |

  ion doina2 Două suflete ce veghează asupra noastră  Doina şi Ion Aldea Teodorovici

  Pe 30 octombrie 2013 s-au împlinit 21 de ani de când Doina şi Ion Aldea Teodorovici au plecat spre veşnicie. Au susţinut unirea şi introducerea limbii române în Basarabia, l-au reintrodus pe Mihai Eminescu în cultura basarabeană, au lăsat în urma lor cântece de un profund patriotism şi au devenit un simbol al Moldovei.

  „…au intonat ceea ce avem mai sfânt: Mama, Eminescu, Dumnezeu. Ei ne-au cântat graiul, scrisul, suveranitatea. În acest sens, cântecul va rămâne unul din însemnele noastre de distincţie ca neam între neamuri” spunea compozitorul Tudor Chiriac.

  Ion Aldea 300x228 Două suflete ce veghează asupra noastră  Doina şi Ion Aldea Teodorovici

  Ion Aldea Teodorovici s-a născut la 7 aprilie 1954 în oraşul Leova din Republica Moldova. Tatăl său, Cristofor Teodorovici, era preot, dar în perioada de ocupaţie sovietică este nevoit să se retragă din biserică şi revine alături de soţia sa, medicul Maria Aldea, în oraşul natal Leova, unde lucrează ca profesor de muzică. Îndemnat de tată, Ion începe să studieze vioara şi pianul de la vârsta de 5 ani, de la el moştenind artistul şi dragostea pentru muzica sacră. În 1961 este dus la Chişinău la Școala de Muzică „Eugeniu Coca”, unde studiază clarinetul, iar din 1969 până în 1983 urmează cursurile la “Școala medie de muzică” din Tiraspol studiind saxofonul. În 1981 devie student la „Facultatea de compoziție și pedagogie” a Conservatorului “G. Musicescu” din Chișinău. În tot acest timp, Ion este conducător muzical la Teatrul „M. Eminescu” şi activează ca saxofonist, compozitor şi solist al formaţiei de muzică uşoară „Contemporanul”, la Filarmonica din Chişinău. Tot în această periodă lansează melodia care îi face cunoştiinţă cu succesul – „Seară albastră”.

  În 1981 se căsătoreşte cu Doina Marin, iar în 1982 se naşte fiul lor, Cristofor Aldea Teodorovici.

  Doina Aldea Teodorovici Două suflete ce veghează asupra noastră  Doina şi Ion Aldea Teodorovici

  Doina Marin, născută în 15 noiembrie 1958 la Chişinău, începe de la vârsta de 6 ani să participe la dublarea filmelor în românește la Studioul “Moldova-Film”. Fiică de jurnalist şi profesoară de română, Doina urmează cursurile şcolii Româno-Franceză din Chişinău şi mai apoi Facultatea de Filologie, Limbă și Literatură Română a Universității de Stat din Moldova. În paralel studiază muzica şi activează în ansamblul “Moldoveneasca” cu care întreprinde turnee în Cuba, Algeria, Mongolia, Germania și alte țări. Începând din 1979 devine profesoară de literatură universală la Institutul “Ion Creangă” din Chișinău.

  Ion si Doina AldeaTeodorovici1 300x250 Două suflete ce veghează asupra noastră  Doina şi Ion Aldea Teodorovici

  Ion şi Doina Aldea Teodorovici se lanseză ca duet în 1982 la o seară de creaţie a poetului Grigore Vieru. Împreună susţin unirea Basarabiei cu România şi revenirea la limba română şi grafia latină. Cântă despre limba română şi Eminescu, pe care l-au reintrodus în cultura Republicii Moldova. Colaborarea cu Vieru avea să dea naştere pieselor – simbol ale anilor de renaştere naţională.

  În 1986 compozitorul creează formaţia „DiATE”, iar spectacolul de debut al acesteia va rămâne memorabil pentru îndrăzneala de a aduce în scenă teatrul muzical. S-au putut auzi piese ca „Un nume pe zăpadă”, „O serenadă”, „Floare dulce de tei”, „Comment ça va”, „Ala-bala”, „Fuga-fuga”.

  Din 1987 Ion activează ca profesor la „Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice” iar un an mai târziu şi Doina devenea profesoară de literatură la aceeaşi academie. În 1989 Ion Aldea Teodorovici primeşte titlul de „Artist Emerit din Moldova”. În acelaşi an, cei doi soţi pleacă pentru prima dată în România şi fac cunoştiinţă cu poetul Adrian Păunescu, cu care scriu în doar câteva ore piesa „Maluri de Prut”. Împreună cu Grigore Vieru şi Adrian Păunescu, artiştii susţin o serie de concerte în România, unde adună săli arhipline. Încep şi turneele în Cipru, America, Finlanda, Germania, care le aduc recunoaştere şi pe plan internaţional, materializată prin numeroase premii.

  În anii 1989-1991, Ion Aldea-Teodorovici creează piesele – „Reaprindeţi candela”, „Mănăstirea Căpriana”, „Răsai!”, „Maluri de Prut”, „Suveranitatea”, „Eminescu”, „Trei culori”, „Pentru ea”, „Clopotul învierii”.

  La 27 august 1991, Ion și Doina Aldea Teodorovici au cântat pentru Suveranitate și Independență la “Marea Adunare Națională”, apoi au plecat imediat, la Festivalul de la Mamaia, unde Doina avea să spună o frază ce rămâne memorabilă: “Vin aici direct din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, să vă aduc salutul libertății noastre”. La acest festival obţin premiul „Cel mai bun cântec”.

   Ion şi Doina Aldea Teodorovici – Pentru ea

  Tot 1991 apare la Bucureşti discul „Răsai” al compozitorului Ion Aldea-Teodorovici şi al poetului Grigore Vieru, cu opt piese şi editura „Hercules” le decernează premiile „Cel mai bun compozitor” şi „Cel mai bun interpret”. În toamna Doina filmează la Băile Herculane documentarul „Dragostea ce mişcă sori şi stele”, unde este protagonistă, cântând şi dansând. La începutul anului 1992, pentru talent, muncă îndelungată pe scenă și spirit civic, Doinei Aldea Teodorovici i s-a acordat titlu de „Artistă Emerită a Republicii Moldova”.

  În luna mai a anului 1992 cântă împreună cu Grigore Vieru şi Adrian Păunescu în faţa luptătorilor din războiul de pe Nistru. În acealşi an participă la Festivalul Internaţional Cerbul de Aur de la Braşov la secţia “debut discografic” cu emoţionanta compoziţie proprie “Eminescu”, pe versurile lui Gr. Vieru.

  Ion Aldea Teodorovici a scris muzică simfonică (“Cvintet pentru coarde”, “Variaţiuni pentru pian”, “Rapsodia simfonică”), de cameră, cântece pentru copii, pentru filme (coloana sonoră a 16 lung-metraje poartă semnătura sa), pentru spectacole dramatice şi muzică sacră.

  Doina Aldea Teodorovici, cu un talent desăvârşit, cu o voce răscolitoare, cu un curaj şi un patriotism fierbinte, devine una din cele mai îndrăgite artiste din Republica Moldova, România şi de peste hotare.

    Ion şi Doina Aldea Teodorovici – Eminescu

  Dar în noaptea fatidică de 29/30 octombrie 1992, la orele 2.30, mașina cu care se deplasau cei doi soţi, Ion și Doina Aldea Teodorovici, a intrat într-un copac în apropierea localității Coșereni, lângă București. Din cele 4 persoane aflate în maşină, doar Ion şi Doina, aflaţi pe locurile din spate, sunt ucişi de greutatea fiarelor.

  Au luat cu ei copilul lor nenăscut, Doina era însărcinată şi aşteptau o fetiţă şi au lăsat în urmă un copil orfan de numai 10 ani, Cristofor, care a continuat activitatea muzicală a părinților.

  Înmormântarea celor doi are loc pe 3 noiembrie 1992 la Cimitirul Central Ortodox din mun. Chișinău. O asemenea mulțime n-a mai fost adunată de la proclamarea independenței. În ziarul “Moldova Suverană”, din 5 noiembrie 1992 scria: “Marți, 3 noiembrie, întreaga Republică Moldova și-a luat rămas bun de la Doina și Ion Aldea Teodorovici care, în scurta lor viață pământească, au devenit un simbol al cântecului de libertate și a celor mai sacre aspirații ale românilor din stânga Prutului.”

  Ion şi Doina Aldea Teodorovici au fost decoraţi post-mortem în 1993 cu „Ordinul Republicii”, iar din 2003, fiul lor Cristofor este Preşedinte al Festivalului-Concurs Internaţional de muzică uşoară, “Două inimi gemene” in memoriam Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, din Republica Moldova.

   

  Popularitate: 2%

  Rating 3.00 din 5


  Postari asemanatoare:
  • Nu sunt postari asemanatoare!
 • Abonare RSS

  Postare etichetata cu:
Lasa un comentariu

*

*

-hi- -nu- -nee- -love- -he- -hehe- -bush- -pwp- -ss- -aa- more »

Asculta Radio Codlea

Traducere

 • Romana Engleza Franceza Spaniola Germana

Categorii

Comentarii recente

Sondaj!

Ce va doriti in noul an ?

Arata rezultatele

Loading ... Loading ...

Arhiva

Calendar 2010

Aprilie 2017
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Parteneri

Penita Sufletului
codlea, radio codlea, radio online, muzica, muzica noua, noutati muzicale, pictoriale, showbiz, videoclipuri noi, filme noi, tutoriale, house mix