Corina Chiriac – O viaţă pentru muzică

 • Scris de Andreia Nu sunt comentarii Comments
  Ultima actualizare: Octombrie 26, 2013 |

  Corina Chiriac Corina Chiriac  O viaţă pentru muzică

  Doamna muzicii uşoare româneşti a anilor ’70 – ’80, Corina Chiriac, împlineşte astăzi 64 de ani şi este parcă mai tânără ca niciodată.

  Corina s-a născut într-o familie de muzicieni, tatăl, compozitorul Mircea Chiriac era profesor la Conservatorul Ciprian Porumbescu din București şi mama, Elisabeta Chiriac, era profesoară de pian la acelaşi Consevator. Păşeşte în lumea muzicii încă din copilărie, studiind pianul cu Rodica Şuţu şi mai apoi vioara cu George Manoliu.

  În 1955 începe să frecventeze Școala de muzică Nr.1 din Bucureşti la secţia vioară principal/pian secundar şi în 1967 este admisă ca studentă la Institutul de Artă, Teatru şi Cinematografie Bucureşti la clasa actorie Constantin Moruzan – Mihai Mereuță.

  Corina debutează la radio în 1965 la Casa de cultură a studenților „Grigore Preoteasa” din București, în cadrul concursului „Debuturi”, şi câştigă premiul de popularitate al celui mai tânăr concurent cu două compoziții proprii și melodia „Pe valea Prahovei” de George Grigoriu. Primul ei contact cu teatru, este un rol secundar în piesa „Sfântul”, la Teatrul de Comedie din Bucureşti.

  În 1970 participă la concursul TV „Steaua fără nume”, unde obţine nota maximă, 10 şi se lansează pe plan naţional cu „Valurile Dunării”, a lui Ivanovici. După debutul său internaţional la „Zilele culturii române” în Polonia începe să se intensifice activitatea artistei, au loc înregistrări la TV, Radio, concerte şi turnee.

  În martie 1971 este aleasă să reprezinte România la a IV-a ediție a Festivalului Internațional „Cerbul de aur” de la Brașov, unde obține din partea juriului internațional „Cerbul de bronz”, intrepretând melodiile „Inimă nu fi de piatră” și „Va veni o clipă”. În acelaşi an Corina scoate primul său disc single.

   Corina Chiriac – Inimă nu fi de piatră

  La terminarea cursurilor IATC, în 1972, este repartizată ca actor şi solist vocal la Teatrul de stat din Oradea, unde interpretează mai multe roluri. Tot în acest an, Corina Chiriac participă pentru prima dată la Festivalul național de muzică ușoară „Mamaia’72” cu melodiile „Cine spune că-i ușor?” – Mențiune, „A-ntinerit romanța” – Premiul III, „Pasăre de apă”, „Chemare”, „Dulcele târg al ieșilor” – Mențiune. În cadrul festivalului, Corina susține un recital și este distinsă cu „Premiul de interpretare”. Din acest an și până în 1988, participă la toate edițiile Festivalului de la Mamaia. Tot atunci încep şi turneele în R.D. Germană timp de 11 ani (până în 1982).

  Anul 1973 îi aduce Corinei mai multe colaborări cu TVR, Teatrul Constantin Tănase, Consiliul Culturii, ARIA şi un premiu din partea Comitetului de Stat al Radioteleviziunii Române pentru melodia „O ramură spre cer”, cu care participă la Festivalul Mamaia 73.

  În 1974 obţine contract la celebrul teatru „Friedrichstadtpalast” din Berlin, participă la Festivalul „Decenska Kotva” din Cehoslovacia, la Festivalul „Made in Hungary” de la Budapesta şi la Festivalul național de muzică ușoară „Mamaia’74”. Un an mai târziu Corina se afla printre primii solişti cărora TVR le realizează recitaluri color pentru schimburi culturale cu străinătatea. Tot în1975 reprezintă Agenția Română de Impresariat Artistic Festivalul „Orfeul de aur” de la Slancev Briag, Bulgaria şi TVR la Festivalul Internațional de la Sopot – Polonia, unde obține premiul I „Privighetoarea de chilimbar” al juriului cu melodia „Niciodată”. În luna septembrie reprezintă Ministerul Culturii la Festivalul Internațional al șlagărelor de la Dresda în fosta R.D. Germană, unde obține Premiul III și Premiul presei cu melodia „Am visat odată”.

  În 1976 participă la Festivalul „Bratislavska Lyra” din fosta R.P. Cehoslovacă şi la “Festivalul prieteniei” de la Moscova, URSS, unde piesa „Uită nostalgia” este declarată șlagărul festivalului. Jocă în piesa TV „Domnișoara Anastasia” şi în filmul “Roșcovanul”.

  Următorul an îi aduce mai multe concerte şi show-uri TV în Germania, Cehoslovacia, Bulgaria, URSS, Polonia, alături de soliști ca: Boney M., Sasha Distel, Karel Gott, Alla Pugaviova, Lili Ivanovna,Tereza Kesovia și mulți alții. În noiembrie 1977 Corina efectuează primele turnee în Occident şi casa de discuri Supraphon din Cehoslovacia editează albumul „Corina, Aura, Marina”, în care Corina figurează cu 4 piese.

  În 1979 Corina Chiriac este protagonista show-ului TV „Eu sunt Corina”, primul show TV color realizat in Romania, emisiune ce obţine Premiul Special din partea juriului la Festivalul Internațional al filmelor de televiziune de la Montreux, Elveția.

  Spre sfârșitul anului 1980 participă alături de Cornel Constantiniu la schimburi culturale în Cuba și este invitată să concerteze la show-ul lui Alberto Hererra la „Tropicana”, cel mai mare cabaret în aer liber din America Latină.

  1981 îi aduce primul album LP, „Eu sunt Corina” şi câştigarea primei ediţii a popularei emisiuni-concurs “Șlagăre în devenire” cu piesa “Pentru tot ce-a fost îți mulțumesc”. Corina va participa la edițiile “Șlagăre în devenire” până la întreruperea emisiunii concurs în anul 1988. “Inima ta”, “Vara” “Ce mica-i vacanța mare” “Ne cunoaștem din vedere” “Îmi amintești de prima dragoste”, “La Gara de Nord”, “Să-mi vorbești de primăvară”, “Te rog sa nu te uiți la ceas” sunt o parte din piesele laureate la “Șlagăre în devenire”.

  În luna septembrie, Corina este invitată la „Festivalul Internațional al cântecului” de la Puerto Rico, unde obține diploma de onoare a juriului. În 1982 Corina Chiriac este onorată cu Diploma pentru Debut în Compoziție din partea Ministerului Culturii și Educației Socialiste din România pentru melodia „Ne cunoaștem din vedere”. Un an mai târziu, apare cel de-al doilea album al Corinei, „Noapte bună, pe mâine”.

  În anul 1983 la Festivalul de la Mamaia Corina Chiriac este prezentă atât ca solistă, cât și ca membră în juriu. Partcipă cu melodiile „Nimic nu poate învinge iubirea” (Marius Țeicu – „Trofeul Mamaia”), „Strada speranței” (Vasile Veselovschi – „Premiul organizatorilor”) și „Apă și foc” (Horia Moculescu – Premiu, „Creație”). Melodia “Strada speranței” devine șlagărul emblematic al Corinei Chiriac.

   Corin Chiriac – Strada Speranţei

  În 1985 are loc premiera filmul muzical de televiziune „Trio formidabil” pe muzica lui Marius Țeicu și în regia lui Titius Munteanu, unde Corina joacă alături de Alexandru Arșinel, Radu Gheorghe și Marius Țeicu, care la Festivalul Internațional “Charles Chaplin” de la Gabrovo, Bulgaria obține premiul I la secțiunea film de scurt și mediu metraj. Următoarele albume vin în 1985, „Corina” şi în 1987 „Și ieri, și azi, și mâine”.

  În octombrie 1987 pleacă într-un turneu în S.U.A, unde primește contract de colaborare permanentă la Televiziunea din Eureka – California și se stabilește acolo. Din acest an şi până în 1994, Corina Chiriac lucrează în SUA ca reprezentant delegat al TVR România., dar în acelaşi timp susţine şi numeroase concerte în state. În 1991 Federația Internațională de organizare a festivalurilor FIDOF, prin președintele Armando Moreno, îi oferă Corinei Chiriac „Medalia de onoare pentru 20 de ani de activitate internațională”. Revine în ţară în 1994 reia seria concertelor şi primește Diploma de onoare la Festivalul International al Cântecului din Macedonia. În anul următor scoate cel de-al cincelea album ”Deschid Ferestra”.

  Din septembrie 1997 devine actor la Teatrul de Estradă „Toma Caragiu” din Ploiești, spectacol care va adauga palmaresului său 2 premii la Festivalul Naţional al teatrelor de Revista, desfășurat la Constanța.

  În 2000 Uniunea criticilor muzicali „Mihai Jora” îi oferă Premiul „O viață dedicată cântecului” şi în mai 2006 primeşte „Diploma de onoare” în cadrul Galei muzicii ușoare românești „O zi printre stele” organizată de Ministerul Culturii și Cultelor. Pe data de 29 noiembrie 2002 Corina lansează la Teatrul Național al șaselea și în același timp, primul ei album de autor (și primul CD din carieră) – „Serenadă pentru Carul Mare”. Criticile pentru album sunt elogioase. Anul 2003 vine cu un alt abum, „Opriți timpul – Mari Succese vol. 1” care cuprinde 21 de șlagăre ale Corinei Chiriac.

  În decembrie 2004 Corina lansează un dublu CD sub numele “Bucureștii de altădată” cu opera simfonică a tatălui său, regretatul compozitor Mircea Chiriac şi i se conferă de către preşedintele României Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categora B – Muzică. Un an mai târziu i se decernează Premiul de excelență, pentru sărbătorirea celor 35 de ani de activitate şi lansează albumul „Ne cunoaștem din vedere – Mari Succese vol. 2”. Pe 14 octombire 2006 Corina Chiriac scoate primul ei volum de nuvele şi albumul „Inimă nebună – Mari Succese vol. 3”.

  Începând cu 9 septembrie 2007 (și până în prezent), Corina devine prezentatoarea emisiunii “Să v-amintiți Duminica” pe postul Național TV. În luna martie a anului 2008 artista primește premiul de excelență oferit de revista “Actualitatea Muzicală”, “pentru complexitatea covârșitoare a talentului său”. În 2009 lansează albumul “Martișor Prințișor” şi participă la cea de-a 42-a ediţie a Festivalului romanţei româneşti “Crizantema de aur”, unde cu piesa “Sa ne-amintim de ziua ta”obţine locul I la Secţiunea de Creaţie. Ultimul album este lansat de Corina Chiriac în 2010, „O rochie de mireasă”.

   Corina Chiriac – La vârsta mea

  Popularitate: 1%

  Rating 3.00 din 5


  Postari asemanatoare:
  • Nu sunt postari asemanatoare!
 • Abonare RSS

  Postare etichetata cu:
Lasa un comentariu

*

*

-hi- -nu- -nee- -love- -he- -hehe- -bush- -pwp- -ss- -aa- more »

Asculta Radio Codlea

Traducere

 • Romana Engleza Franceza Spaniola Germana

Categorii

Comentarii recente

Sondaj!

Ce va doriti in noul an ?

Arata rezultatele

Loading ... Loading ...

Arhiva

Calendar 2010

Aprilie 2017
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Parteneri

Penita Sufletului
codlea, radio codlea, radio online, muzica, muzica noua, noutati muzicale, pictoriale, showbiz, videoclipuri noi, filme noi, tutoriale, house mix