Artistul zilei – Florian Pittiş

 • Scris de Andreia Nu sunt comentarii Comments
  Ultima actualizare: Octombrie 4, 2013 |

  Florian Pittis Artistul zilei  Florian Pittiş

  „Sfârşitul nu-i aici”, spuneau versurile unei melodii tradusă şi interpretată de Florian Pittiş (Bob Dylan – „The Death Is Not The End”). Şi aşa şi este! Chiar dacă de 5 ani nu mai este printre noi, sfârşitul său nu a venit, vocea sa va mai răsuna mult timp de acum încolo.

  Într-o zi de 4 octombrie a anului 1943, la Bucureşti, se năştea Florian Pittiş, cel care avea să devină unul dintre cei mai apreciaţi actori de teatru, dar şi regizor, traducător, interpret de muzică folk şi realizator de emisiuni de radio.

  I se spunea Moţu. Artistul declara că această poreclă i-a fost dată de bunica sa, pentru că era primul ei nepot, cel care avea să îi ducă numele mai departe şi de aceea era cel mai alintat, cel “mai cu moţ”.

  S-a căsătorit abia pe 12 martie 1999 cu Niculina Anda, care era educatoare şi care a reuşit să-i înţeleagă cel mai bine modul de viaţă.

  Florian Pittiş în lumea teatrului

  Artistul frecventează cursurile liceului “Gheorghe Lazăr” din Bucureşti la secţia real matematică.

  Primul său contact cu lumea teatrului îl are în 1958, când intră în Cercul Dramatic pe care actorul Petre Gheorghiu îl înfiinţează la liceu. În acelaşi an face figuraţie în spectacolul “Omul cu martoaga”, la Teatrul Naţional.

  După terminarea liceului îşi încercă norocul la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC), dar este respins. După un an, timp în care ia lecţii de dicţie şi lucrează ca electrician voluntar la Teatrul Bulandra, reuşeşte să fie admis la IATC, la clasa actorului Radu Beligan, absolvind în 1966.

  În această perioadă în care lucrează la Teatru, urmăreşte în fiecare seară spectacolele şi repetiţiile. Norocul său a fost că la un moment dat, într-o seară, Liviu Ciulei, i-a propus să înlocuiască un actor, iar când maestrul a devenit director al teatrului, l-a şi angajat. În 1961 are loc debutul său pe scena teatrului Bulandra, în rolul pajului din piesa „Cum vă place?”, de Shakespeare, iar în 1963 este deja în echipa teatrului.

  Cât timp a lucrat la Teatrul Municipal „Lucia Sturza-Bulandra”, a colaborat cu regizori de renume ca Liviu Ciulei, Andrei Șerban, Alexandru Tocilescu, Sanda Manu, Dan Micu şi a tradus şi a regizat piese de teatru.

  De-a lungul carierei sale în teatru, Florian Pittiş a pus în scena mai multe spectacole, cum ar fi: “Cum se numeau cei patru Beatles” de Stephen Poliacoff, a cărui premieră a avut loc pe 12 ianuarie 1980, “Câinele gradinarului” de Lope de Vega, cu premiera la 22 iulie 1988, “Meditaţiile Ritei” de Willy Russel, jucat prima oară la 1 ianuarie 1989, şi “Black & White” de Keith Waterhouse şi Willis Hall, cu premiera la 23 ianuarie 1998. Florian Pittis a şi jucat în primele trei piese.

  Florian Pittiş a avut roluri foarte apreciate de critici şi de public deopotrivă. Dintre piesele în care a jucat, amintim : “Antigona”, de Sofocle (regia: Alexandru Tocilescu), “Bună seara, domnule Wilde”, de Oscar Wilde (regia: Alexandru Bocăneţ), “Titanic Vals”, de Tudor Muşatescu (regia: Toma Caragiu), “Iulius Cezar”, de William Shakespeare (regia: Andrei Şerban), “Scoica de lemn”, de Fănuş Neagu (regia: Dan Nasta), “Elisabeta I”, de Paul Foster (regia: Liviu Ciulei), “Furtuna”, de William Shakespeare (regia: Liviu Ciulei), “Azilul de noapte”, de Maxim Gorki (regia: Liviu Ciulei), “Lungul drum al zilei către noapte”, de Eugene O’Neill (regia: Liviu Ciulei), “Hamlet”, de William Shakespeare (regia Alexandru Tocilescu), “A 12-a noapte”, de William Shakespeare (regia Liviu Ciulei).

  Florian Pittiş şi muzica

  Artistul fiind un fan al muzicii rock, a fost cel care a popularizat acest gen muzical, prin emisiuni la radio, audiţii şi cronici în mai multe publicaţii. Marcat fiind de filmul “Hair” si de Woodstock-ul din 1969, Pittiş purta părul lung încă din 1971, declarând că nu va renunţa la el.

  Florian Pittiş – Vinovaţii fără vină

  În domeniul muzical s-a făcut cunoscut într-un trio alături de Anda Călugăreanu și Dan Tufaru, în regia TV a lui Alexandru Bocăneț, iar mai târziu a activat cu același succes în Cenaclul Flacăra.

  În anii 70 înregistrează patru piese alături de Nicu Alifantis. A apărut apoi pe albumul Cantafabule al celor de la Phoenix cu “Invocaţie”. A urmat un alt album alături de Celelalte Cuvinte.

  În 1992 a fondat, la Râmnicu Vâlcea, grupul de muzică folk-pop “Pasărea Colibri”, împreună cu Mircea Baniciu şi Vlady Cnejevici şi scot albumul „Nu trântiţi uşa!”

  Mai înregistrează împreună trei albume: “În căutarea cuibului pierdut” (1995), “Ciripituri” (1996), “Cântece de bivuac” (1999). Apare şi pe albumul de aniversare (Vol. I şi II) a trupei Pasărea Colibri, intitulat “10 ani” (2003).

  În anul 2000, renunţă să mai participe la spectacole.

  Florian Pittiş urca ultima oară pe scena Festivalului Medieval de la Mediaş, alături de Ducu Bertzi şi Marius Baţu, pe 14 iulie 2007.

  Florian Pittiş şi Pasărea Colibri

  Florian Pittiș a tradus in limba română cântecele lui Bob Dylan: “A Hard Rain’s A-Gonna Fall” (Va veni iar o ploaie grea) , “Death is Not the End” (Sfârșitul nu-i aici) , “Don’t Think Twice”, “It’s All Right” (Nu-i nimic, asta e! ) ,” Mr. Tambourine Man” , “Rainy Day Women “(Toți suntem puțin luați…) , “She Belongs to M”e (Alo! Ea-i a mea) , “Silvio” (Oameni buni) .

  Florian Pittiş în lumea radioului şi a televiziunii

  Încă din 1965, Pittiş îşi face debutul în teatru radiofonic, în serialul “Cosma”, adaptat după romanul lui Panait Istrati, în regia lui Dan Puican. Au urmat 40 de ani frumoşi la radio. În 1973, la 13 august, Florian Pittiş a devenit prezentatorul Clubului Curioşilor, de la fostul Program 3. În timp, realizează “Pittiş Show”, iar dupa 90, alături de Camelia Stănescu realizaza “Declaraie de iubire” la Radio România Cultural. Între 1998 şi 2004 a fost directorul Radio 3, România Tineret.

  Vocea lui Florian Pittiş a devenit emblematică pentru “Teleenciclopedia”, cea mai veche emisiune documentar a televiziunii române ( 21 aprilie 1965).

  În afara activității artistice, Pittiș a fost membru și președinte al Senatului Clubului Aristocratic al Rapidului, fiind un susținător declarat al acestei populare echipe de fotbal.

  A fost un fumător prea pătimaș de Carpați fără filtru, producție exclusivă Sfântu Gheorghe.

  Președintele României Ion Iliescu i-a conferit artistului Florian Pittiș la 7 februarie 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – “Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

  Conform propriei declarații, Florian Pittiș a fost din 1998 membru al masoneriei române. La un moment dat a devenit purtător de cuvânt al Marii Loje Naționale din România.

  La 30 iulie 2007, Pittiș a fost internat la Institutul Oncologic Fundeni.

  Florian Pittiș se stinge din viață la 5 august 2007 (ora 15,15) și este înmormântat  în Cimitirul Bellu din Bucuresti, pe Aleea Actorilor cu onoruri masonice.

             Florian Pittiş – Sfârşitul nu-i aici

  Popularitate: 1%

  Rating 3.00 din 5


  Postari asemanatoare:
 • Abonare RSS

  Postare etichetata cu:
Lasa un comentariu

*

*

-hi- -nu- -nee- -love- -he- -hehe- -bush- -pwp- -ss- -aa- more »

Asculta Radio Codlea

Traducere

 • Romana Engleza Franceza Spaniola Germana

Categorii

Comentarii recente

Sondaj!

Ce va doriti in noul an ?

Arata rezultatele

Loading ... Loading ...

Arhiva

Calendar 2010

Aprilie 2017
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Parteneri

Penita Sufletului
codlea, radio codlea, radio online, muzica, muzica noua, noutati muzicale, pictoriale, showbiz, videoclipuri noi, filme noi, tutoriale, house mix